Tuinwijck Café

Ontmoetingen op een tuinenpark

Daar waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan vaak mooie dingen. Van oudsher had Tuinwijck allerlei commissies die van alles organiseerden en waar veel leden – jong en oud -aan mee deden. Feestdagen stonden bol van activiteiten voor groot en klein; de kantine werd vaak gebruikt. De vanzelfsprekende gemeenschappelijkheid heeft in de loop van de jaren plaats gemaakt voor een meer geïndividualiseerde maatschappij; ook op Tuinwijck.

De laatste paar jaar zien we in het hele land een kentering. Met allerlei leuke ideeën zoeken mensen elkaar weer op – de maandelijkse bankjesdagen; samen de eigen de eigen buurt groener maken; buren die gezamenlijk koken en eten; er zijn zoveel voorbeelden. Met Tuinwijck Café hopen de initiatiefnemers op gezelligheid maar ook op het bloeien van creatieve plannen en activiteiten. Gewoon omdat Tuinwijck van ons allemaal is en we dat met elkaar en met gasten willen delen.

Tuinwijck Café wordt elke laatste zondag van de maand gehouden in de kantine. De dagen zijn gericht op het bieden van ontmoetingen en activiteiten voor Tuinwijckburen en is gastvrij t.a.v. bezoekers van buiten het hek. Naast koffie, thee en lekkernijen (high tea) staat er elke zondag ook soep op het menu. Iedereen kan bladeren in de tuinboeken die ter inzage op de leestafel liggen; er is een bibliotheek waar je boeken kunt lenen en inbrengen; er is een knutseltafel waar grootjes en kleintjes aan de slag kunnen. Elk Tuinwijck Café heeft een eigen thema, waar iedereen aan deel kan nemen.

27 maart zal in het teken staan van de opening van het tuinseizoen en van Pasen. In april gaan we van oude koekenpannen vogelbakjes maken (mozaïeken). Er zijn plannen voor een stekjesmarkt in mei (mits voldoende belangstelling en hulp bij de organisatie); gecombineerd met een natuur-ontdekkingsreis rond de Woeste Weelde. We hopen ook op een kennismaking met en een praatje van de Stadsimker, die de bijenkasten op ons terrein beheert. In juni gaan we hommel-barretjes maken. In juli wordt waarschijnlijk het lichtjesfeest georganiseerd; voor augustus hebben we nog geen invulling. In september willen vogelvoer gaan maken – vetbollen; vogeltaarten, kopjes met voer erin die je op kunt hangen. In oktober willen we graag een workshop aanbieden die gericht is op het inmaken van fruit  – jam, appelmoes, etc.

Het programma is flexibel en we staan open voor initiatieven van leden en gasten. Voor sommige activiteiten zullen we een bijdrage in de kosten vragen. Houdt u in ieder de communicatie van de vereniging in de gaten. Ook vormt Tuinwijck Café een plek van waar uit grotere activiteiten op Tuinwijck georganiseerd worden – de stekjesmarkt; een feestdag; mee doen met open tuinen dagen – in die trend. Maar misschien ook wel: livemuziek; locatie theater, een breiclub, het maken van leuke verlichtingsobjecten, etc.

De organisatie
De mensen achter het Tuinwijck Café zijn leden die zich al vaker hebben ingezet voor de organisatie en de uitvoering van gemeenschappelijke activiteiten op Tuinwijck, zoals de voorjaarsmarkt en het lichtjesfeest en niet te vergeten de soep op voor na de laatste tuindienst.

We werken samen met stagiaires van het Zernike College, die een deel van de uitvoering van de bartaken en catering voor hun rekening zullen nemen.

U bent van harte welkom in het Tuinwijck Café. Wij worden blij van bezoekers en gaan door ons dak als mensen initiatieven, hulp en bijdragen aanbieden!

Tuinwijck Café Data:
27 maart | 24 april | 29 mei | 26 juni | 31 juli | 28 augustus | 25 september | 30 oktober

Tuinwijck Café Tijden:
13:00 tot 16:00