Over Tuinwijck

vvTuinwijck-helperzoom-8-06‘Paradijs in de stad’

Recreatief tuinieren, genieten van het buitenleven dicht bij de stad, een huisje in de natuur. Het is niet uitzonderlijk dat mensen verliefd worden op een huisje op het rustige en fraaie volkstuinencomplex Tuinwijck.

Het complex wordt beheerd door een vereniging. Iedereen die een tuin heeft op Tuinwijck is lid en kan mee beslissen over het reilen en zeilen van de vereniging.

Op het complex aan de Helperzoom valt van alles te beleven. De tuinen zijn allemaal de moeite waard om bekeken te worden. En de Tuinwijckers hebben op het terrein de nodige zaken aangelegd die niet alleen heel mooi zijn, maar die ook nog ecologisch nut hebben. Twee vliegen in 1 klap!

Stedelijk Ecologische Structuur
Tuinwijck maakt deel uit van de  Stedelijk Ecologische Structuur. Daardoor genieten we planologische bescherming. Voorwaarde voor deze bescherming is dat het terrein ecologisch beheerd wordt. Het keurmerk van de AVVN is een soort garantie voor de gemeente dat het terrein goed wordt beheerd. Tuinwijck maakt geen deel uit van de Ecologische Hoofd Structuur (EHS). Die bevindt zich altijd buiten de steden.Het terrein van Tuinwijck ligt wel in de buurt van de EHS. Dieren zullen vanuit de EHS het terrein dus goed kunnen bereiken. Via Tuinwijck kunnen dieren vanuit de EHS ook het bos aan de Helperzoom en het Sterrenbos aan de Hereweg bereiken.

Ecologisch beheer
Ecologisch beheer houdt in dat bij de inrichting en het beheer van het terrein de belangen van de natuur centraal staan. Uiteraard betekent dat niet dat bestaande begroeiing verwijderd moet worden. Maar op details zijn verbeteringen mogelijk. Dit met het doel de omstandigheden voor dieren van allerlei pluimage beter te maken. Op Tuinwijck zijn we al een aantal jaren bezig met ecologisch beheer en met succes. De Paddenpoel en de Vlindertuin zijn afgeronde projecten die alleen nog maar (groot) onderhoud nodig hebben. De Woeste Weelde is een doorlopend project waaraan nog hard wordt gewerkt. Ook op andere delen van het terrein lopen mooie projecten, die moeten leiden tot ecologische ontwikkeling.

Pin It