Let op: teken!

Op het terrein van Tuinwijck leven (net als op alle natuurterreinen) teken. Deze teken kunnen de buitengewoon vervelende ziekte van Lyme bij zich dragen en verspreiden. Het is  belangrijk om uw kinderen (en uzelf!) aan het einde van de Tuinwijck-dag (en elke andere dag in de natuur) te controleren op teken. Het probleem met teken is dat het diertje eerst heel klein is en pas goed zichtbaar wordt als hij al bloed heeft opgezogen. De plek waar het dier zit jeukt meestal vrij heftig. Een volgezogen teek ziet er als een soort moedervlek.

Een teek is een klein (1 tot 3 millimeter groot), bruinzwart spinachtig insect. Teken kruipen. Ze kunnen niet springen of vliegen. Teken leven vooral in struiken en hoog gras, in bossen, heide, duinen, parken en tuinen. Ze houden van een vochtige omgeving, en zijn vooral actief van maart tot november, zodra de temperatuur boven de 7 graden komt. Jaarlijks worden in Nederland een miljoen mensen door een teek gebeten. Ook in het buitenland komen teken voor.

Teken kruipen of klimmen op mensen en dieren en bijten zich vast in de huid. Je ziet dan vaak alleen een zwart puntje op de huid. Door het opzuigen van bloed zwelt de teek langzaam op tot een bruinzwart of grijzig bolletje van ongeveer een centimeter (zo groot als een erwt). Na enkele dagen laat de teek vanzelf los.

Een tekenbeet kan overal op het lichaam voorkomen, vooral op warme vochtige plekken zoals de oksels, de liezen, de knieholtes en de bilspleet; bij kinderen vaak ook op het hoofd, in de nek (op de haargrens) en achter de oren.

Tekenbeten zijn vaak pijnloos, waardoor u ze niet opmerkt. Op de plaats van de beet ontstaat vaak binnen 3 dagen een rood vlekje, zoals bij de meeste insectenbeten. Het vlekje wordt meestal niet groter dan 1 of 2 centimeter en verdwijnt weer binnen 1 week.

Als u de teek binnen 24 uur verwijdert met een speciale tekentang (te koop bij de drogist), is de kans op een ziekte te verwaarlozen. Zet de tekentank recht op de huid en probeer het diertje zo diep mogelijk te pakken. Dan voorzichtig naar buiten trekken. De teek niet met olie of alcohol insmeren, want dan spuit het dier het opgezogen bloed (waarin zich de ziekmakende bacterie bevindt) in het lichaam.

Je weet zeker dat je met de ziekte van Lyme besmet bent, als je grote ronde, rode kringen rond de plek van de beet krijgt. Maar niet in alle gevallen krijg iedereen die besmet is die rode kringen. Dus bij plotselinge vermoeidheid, en andere vage klachten, denk aan de ziekte van Lyme. Als je er vroegtijdig bij bent (in het stadium van de rode kringen) kan de dokter een krachtige antibioticumkuur voorschrijven, die de ziekte effectief bestrijdt. Maar het is het beste het niet zo ver te laten komen. Dus controleer op teken. 

Links naar tekentips

Algemene informatie

Thuisarts

Tekenradar: website waarop je kunt zien hoe actief teken momenteel zijn.

App Tekenbeet: het RIVM heeft de app ‘Tekenbeet’ ontwikkeld. Met deze app kun je (ook zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.